Elk jaar is het weer een belevenis de eerste lente bodes te mogen begroeten. De vele soorten verwilderingsbollen die zich vanaf januari tot ver in mei aan ons presenteren. In het najaar kunnen we deze bolgewassen volop aanplanten. De eerste insecten, zoals de hommels profiteren van  het eerste stuifmeel. Het is vandaag 1 maart, de Winterakonieten zijn uitgebloeid, maar de Krokussen en de Sneeuwklokjes staan er in mijn tuin nog goed voor. Maar binnenkort komen daar de Vingerhelmbloem en de Holwortels bij. Op de foto zien we de zoetgeurende Holwortel die in de tuin van Martenahuis in Franeker binnenkort weer bloeien. In deze tuin kunnen we zowat het gehele assortiment stinzen planten bewonderen. Friesland is de bakermat van de stinzen flora. Stinze staat voor stenenhuis. een verdedigingstoren uit vervlogen tijden, die later uitgroeide tot een state. Een grote boerenhoeve vaak omgeven door een gracht en een rijke tuin met o.a. fruitbomen en onze borgbloumkes, zoals we ze in Groningen noemen.

De Holwortel zaait zich zelf uit, maar bloeit dan pas het derde jaar. De naam dankt de plant aan de holle wortelknollen. Namen zijn vaak zo simpel. ook wordt de plant wel vogel op een krukje genoemd. Met een beetje fantasie lijkt de bloem wel iets op een vogeltje wat dan op een bloemsteeltje zit. Dan moet je wel even door de knieën om dit goed te kunnen zien. Maar daar is niks mis mee.